Isnin, 25 November 2013

FAKTOR TARIKAN RAKYAT MALAYSIA MEMILIH MAKANAN SEGERA DAN KESAN NEGATIF PENGAMBILAN MAKANAN SEGERA

  Gaya hidup masyarat Malaysia kini telah menjejaskan gaya pemakanan mereka. Salah satu faktornya ialah kerana bilangan wanita bekerjaya semakin meningkat saban hari yang menyebabkan semakin kurang makanan yang dimasak sendiri di rumah. Oleh itu, solusi bagi masalah ini ramai yang memilih untuk membeli makanan segera seperti Marry Brown, Pizza Hut, dan Burger King kerana mudah dan cepat disediakan. Sekiranya diteliti dengan bijak mampukah makanan sebegini menyaingi khasiat makanan yang di masak di rumah? atau hanya mampu memberi kelazatan semata-mata. Hal ini bengitu membimbangkan, kerana kini rakyat Malaysia menjadikan makanan segera sebagai trend dalam kehidupan tanpa memikirkan kesan akibat pengambilan makanan tersebut.

                    Memang tidak dinafikan kebanyakan makanan segara mempunyai rasa yang mampu menarik kita untuk mencubanya. Selain itu, rasa makanan segera yang lazat juga menyebabkan pengguna ketagih untuk menikmatinya terutama golongan kanak-kanak dan remaja. Hal ini kerana, terdapat perasa tambahan dan pewarna tiruan digunakan untuk menyedapkan lagi sesuatu produk makanan tersebut. Contohnya, minuman cola amat kaya dengan kandungan gula iaitu 14 sudu teh gula, pewarna kimia dan kafein bagi setiap botol besar. Minuman ini tidak mempunyai sebarang nilai khasiat tetapi disebabkan rasanya yang enak menyebabkan kanak-kanak dan remaja memilihnya sebagai minuman walhal mereka memerlukan nutrien yang tinggi dalam pembesaran.

          Kesibukan masyarakat terutamanya di bandar kini telah mendorong mereka memilih makanan segera yang lebih mudah disediakan. Pengguna lebih gemar membeli makanan yang telah siap tersedia kerana setelah pulang dari bekerja mereka tidak perlu lagi menyiapkan makanan. Dengan adanya restoran makanan segera seperti Baskin Robbins, MC Donald, Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut telah memudahkan mereka untuk memilih pelbagai sajian makanan. Selain itu, makanan yang ditin dan dipekkan juga menjadi sajian harian kerana mereka hanya perlu memanaskan sahaja. Hal ini menyebabkan pengguna tidak mempedulikan lagi makanan yang seimbang asalkan ia menjimatkan masa dalam penyediaannya.

          Kewujudan produk-produk makanan segera yang kini dikatakan seperti cendawan tumbuh selepas hujan telah menarik pengguna untuk memilih pelbagai makanan yang digemari. Hal ini kerana pelbagai iklan telah di paparkan termasuk di dada- dada akhbar dan di kaca televisyen. Iklan makanan segara dikatakan sangat kreatif yang mampu menarik minat si celik dan dewasa.Produk makanan segera seperti mee segera, burger, sosej, kentang goreng pula boleh didapati dimana-mana. Di perhentian bas, pasaraya, kantin sekolah dan juga stesyen minyak turut menjual makanan seperti ini. Setiap produk makanan terbaru yang dikeluarkan oleh rangkaian makanan segara telah mendapat publisiti dan promosi yang meluas. Hal ini  menyebabkan masyarakat tidak mahu melepaskan peluang untuk mencubanya sendiri.

           Pelbagi kesan negative timbul akibat pengambilan makanan segera. Otak sewajarnya lebih sihat. Peribahasa pun ada menyatakan bahawa "otak yang cerdas berada pada tubuh badan yang sihat". Walau bagaimanapun, kajian di Baycrest Centre di Universiti Toronto, Kanada merumuskan bahawa makanan segera boleh merosakkan fungsi otak. Hal ini berdasarkan kandungan makanan segera yang mengandungi lebihan lemak yang boleh merosakkan daya konsentrasi dan tahap ingatan. Otak memerlukan glukosa untuk berfungsi dengan baik, namun kandungan lemak yang terlalu banyak boleh mengganggu peranan glukosa. Kajian Profesor Greenwood dari Universiti Toronto menunjukkan bahawa makanan segera mengandungi kadar lemak dan protein yang tinggi serta kandungan karbohidrat yang rendah merupakan imbangan makanan yang tidak sesuai untuk perkembangan otak manusia.

          Corak pengambilan makanan yang teratur sepatutnya dimulakan sejak awal lagi. Pepatah ada mengatakan, "Diri Anda Ialah Apa Yang Anda Makan". Corak pemakanan menentukan keadaan kesihatan kita kerana gizi yang tidak teratur memburukkan kesihatan. Seorang Pakar Pemakanan dari Amerika Syarikat, Frances M Lappe membuat kajian bahawa rakyat di Negara barat mempunyai corak pemakanan yang tidak menyihatkan akibat makanan segera. Tabiat ini juga mulai merebak di kalangan rakyat Malaysia yang pada umumnya memakan kian banyak makanan terproses. Tanpa pengambilan serat, makanan mengambil masa antara 70 - 80 jam untuk melalui saluran penghadaman. Mengurangkan masa yang diambil makanan untuk melalui usus dapat melindungi daripada serangan kanser usus besar dan rektum dengan mencairkan bahan beracun yang terdapat di dalam saluran tersebut dan mempercepatkan pengeluarannya dari tubuh. Selain itu, terdapat penyakit berbahaya timbul angkara mekanan segera seperti penyakit kencing manis, sembelit, obesiti, tekanan darah tinggi, pembuluh darah tersumbat, penyakit jantung dan juga kanser usus.

            Mengapa sebenarnya makanan segera atau terproses tidak digalakkan untuk diambil? Ini kerana ia mengandungi bahan penambah yang berlebihan yang bertujuan untuk menambahkan kelazatan, meningkatkan mutu dan  memantapkan kesegaran. Terdapat sejumlah protein, zat besi, kalsium dan beberapa vitamin dalam makanan segera seperti burger, kentang goreng, ayam goreng dan sebagainya. Namun, kebanyakan bahan tersebut, tinggi kandungan kalorinya, direndam dalam lemak dan tinggi gula serta garam. Makanan tersebut kekurangan serat dan kebanyakan vitamin serta zat galian yang perlu oleh tubuh. Dalam hidangan itu, kekurangannya ialah keseimbangan zat makanan yang diperlukan bagi setiap menu. Satu sajian makanan segera akan membekalkan kepada kita separuh daripada kalori dan dua pertiga daripada lemak dan protein yang diperlukan sepanjang hari. Seterusnya kita akan kekurangan sesetengah zat makanan perlu yang akan membentuk pemakanan yang lengkap dan seimbang.

            Kesimpulannya, sekali lagi ditegaskan bahawa makanan segera mempunyai kesan buruk kepada kesihatan jika kita tidak bijak memilihnya dan mengambilnya secara berlebihan atau kerap. Oleh itu, kita perlu mengamalkan pendekatan yang dianjurkan oleh Islam yang menggalakkan bersederhana (wasatiah) walaupun dalam bab pemakanan. Ini kerana, terlalu banyak mengambil makanan yang melebihi keperluan kita juga boleh menyebabkan masalah kesihatan dan kurang mengambil makanan juga menampilkan kesan yang buruk. Justeru, kita sebagai pengguna sepatutnya mampu serta bijak dalam memilih makanan yang terbaik untuk diri kita serta mengutamakan sumber halal agar kesihatan rohani kita juga terjamin.






7 ulasan:

  1. Assalam Wahh . .Memang betul , makanan segera ni memang banyak sangat keburukannya .Sebenarnya ada lagi Masalah Makanan Segera Yang Ramai Orang Tak Alert!
    Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

    BalasPadam
  2. Assalam Wahh . .Memang betul , makanan segera ni memang banyak sangat keburukannya .Sebenarnya ada lagi Masalah Makanan Segera Yang Ramai Orang Tak Alert!
    Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

    BalasPadam
  3. blog yang menarik. mmg ramai sgt skrg ambil makanan segera sebagai makanan utama mereka kerana kesibukan urusan seharian.

    BalasPadam
  4. sajala nak bagitahu harini stpm karangan keluar soalan ni 😭 taksemua sama tapi adalah isi isi yg saya tulis tu

    BalasPadam
  5. sajala nak bagitahu harini stpm karangan keluar soalan ni 😭 taksemua sama tapi adalah isi isi yg saya tulis tu

    BalasPadam
  6. Dah lah memang Kene reapet paper balik��

    BalasPadam